Reușește Karate Tradițional să mărească lungimea telomerilor?

BIOLOGIE si KARATE
Revista de Karate Traditional #2
autor: prof. Valeriu Sofronie

Telomerii sunt mici lanţuri de proteine situate la capetele fascicolului de ADN, asemănători unor eghileți (şnururi cu capetele îmbrăcate în metal ce împodobesc unifoma unor militari).

Biologul Leonard Hayflick a demonstrat la începutul anilor 1960 că numărul diviziunilor celulare nu este infinit, existând o limită (denumită ulterior "limita Hayflick"). Limitarea diviziunii celulare este asociată cu moartea celulară treptată a organismului şi îmbătrânirea. 

Telomerii au fost descoperiţi ulterior cercetărilor lui Hayflick, astfel că acum avem şi explicaţia limitei stabilite de acesta: scurtarea telomerilor cu fiecare nouă diviziune.

Cercetările ştiinţifice ale ultimilor ani demonstrează că telomerii mai alungiţi (mai lungi) se asociază cu o durată de viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, în timp ce telomerii mai scurţi, cu o durată mai scurtă de viaţă şi cu un risc mai mare de a dezvolta boli cronice specifice bătrâneţii, incluzând aici diabetul zaharat, bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, demența și osteoporoza.

Situaţia nu trebuie privită ca fiind disperată. Cercetătoarea Elizabeth Blackburn, specialist în biologie moleculară care a câștigat premiul Nobel pentru medicină în anul 2009 a venit cu o descoperire care a făcut-o celebră: existenţa unei enzime, denumită telomerază, care are funcţia de a corecta în sens invers procesul scurtării telomerilor în procesul diviziunii.

Problema care se pune este următoarea: cum putem activa telomeraza, astfel încât să susţinem întinerirea celulară a organismului?
Răspunsul la această problemă îl găsim în cartea semnată de Elizabeth Blackburn şi Elissa Epel, "The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longe", carte apărută în anul 2017 şi în limba română cu titlul „Miracolul telomerilor. Noua ştiinţă a păstrării tinereţii”.

Cartea dovedește cu probe experimentale solide efectul benefic uluitor al practicării artelor marţiale tradiţionale asupra telomerazei. În felul acesta, şi întrebarea noastră din titlul articolului "Reușește karate-le tradițional să mărească lungimea telomerilor?" îşi primeşte răspunsul cuvenit.

Încă o dată, dacă mai era nevoie de subliniat, intuiția milenară a maeștrilor artelor marțiale este confirmată de știința recentă, dovedind științific de astă dată valoarea practicii artelor marțiale tradiționale pentru viața noastră.

 


Autor: prof. Valeriu Sofronie, 2DAN
Articol aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 2 - revista editata de ACS Mind & Body.

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.