Istoria tehnicilor Shotokan Kata (partea 1)

KARATE SI TINERII
Revista de Karate Traditional #1
autor: Adina Fătu, 6 Kyu

Istoria tehnicilor KIHON Kata

KIHON KATA (forma elementară a Karate-do) este, precum numele sugerează, cea mai simplă dintre toate katas-urile, find formată doar din două tehnici - gedan barai (blocaj inferior) și oi-tsuki (lovitura de pumn cu fandare).

Cunoscute și sub formă de TAIKYOKU SHODAN, tehnicile au fost inventate de Sensei Gichin Funakoshi și au fost concepute sub forma unei introduceri simple a noţiunii de KATA dar și a KARATE-ului în sine. 
Aceasta iniţial a fost prima componentă a unui set de kata elementare pe care Sensei Funakoshi le-a introdus, chiar dacă în Shotokan-ul modern este de obicei singura învăţată iar în ultimii ani, kihon-ul în sine a dispărut din programa multor școli.

Istoria tehnicilor HEIAN Kata

Tehnicile Heian (minte liniștită/calmă) Kata își au originea în Okinawa, unde erau cunoscute sub denumirea de Pinan Kata. Deși multe stiluri încă folosesc denumirea specifcă zonei Okinawa (care are aceeași semnifcaţie), în Shotokan sunt de obicei cunoscute ca Heian Kata, o schimbare a denumirii provocată de fondatorul disciplinei, Gichin Funakoshi, când a introdus karate-ul în Japonia în perioada anilor 1920.

Setul de tehnici kata au fost probabil conceput din forme mai vechi originare din China, cunoscute și sub numele de Chiang Nan și/sau Kushanku (Kanku Sho și Dai poate să își aibă de asemenea originea din aceste kata) și mai târziu au fost concepute de Maestrul din Okinawa Anko Itosu, la sfârșitul secolului XX.

Conform legendei, Itosu (sau poate profesorul acestuia Tode Sakugawa) a învăţat Chiang Nan (se pronunţă Channan în japoneză) de la un diplomat și expert în arte marţiale care era de origine chineză și care a locuit în Okinawa, cu numele Kung Hsiang Chun. Chiar dacă forma originală este acum pierdută, se presupune că era de o dimensiune foarte mare, așa că a fost divizată în 5 kata-uri separate pentru a face mai ușor procesul de învăţare a acestora.

O altă teorie este ca Itosu, care a adus arta marţială iniţial secretă în Okinawa, a observat că, de obicei, copiii aveau probleme învăţând kata-urile care se regăseau în programă, așa că a divizat kata-urile Pinan pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme. 

Unii cred că acesta a luat mișcări din Bassai și în special din seturile de mișcări Kanku și le-a aranjat pentru ca difcultatea acestora să crească treptat prin variatele katas-uri Pinan, care au permis elevilor săi mai tineri să progreseze de la mișcările de bază la cele mai avansate. 

(Va urma: Bassai-da, Bassai-sho)

_______________________
Traducere și adaptare, apud:
Nakayama, M. 1981. Best Karate, Volume 7. Kodansha International. Japan;
Shotokan Kata. [Internet]. 2013. The Shotokan Way. Available here [Accessed August 20, 2015];
Shotokan Kata. [Internet]. 2013. UNH Shotokan Karate Club. Available here and here 
(cu verifcare accesibilității surselor citate pe site-ul de pe care s-a preluat informația)

 


Articol realizat de Adina Fătu, 6 Kyu, aparut in "Revista de Karate Traditional" - numarul 1, noiembrie 2016. Revista editata de ACS Mind & Body

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.