Editorial

EDITORIAL
Revista de Karate Traditional #1
autor: Redacția

Ce vrea Revista de Karate Tradițional?

Să facă principiile Karate Tradițional clare pentru cât mai mulți oameni și pentru autoritățile publice. Prin Revista de Karate Tradițional, disciplina Karate Tradițional va deveni mai cunoscută atât în varianta ei de practică – sistem
de tehnici de autoapărare și mișcări specifce – cât și în ipostaza ei de flosofe a mișcării și spiritualitate Zen, cu care Fondatorul o asocia încă din momentele ei de constituire și de exportare din mica insulă Okinawa către Japonia. Sensei Gichin Funakoshi a insistat pe componentele spirituale care pregătesc practicantul de Karate tradițional nu doar pentru luptă ”cu mâinile goale” și activități fzice de autoapărare, ci, în special, pentru situații de control și rezolvare fără luptă a situațiilor sociale care amenință să devină violență deschisă și agresivitate.

Să conecteze KARATE TRADIȚIONAL cu cercetarea neuroștiințifcă a ultimilor ani. Avem cunoștință despre cercetările din domeniul medicinei sportive realizate în ultimii 40 de ani de Sensei Vladimir Jorga și Sensei Ilija Jorga, alături de alte cercetări de biomecanică și psihoterapie realizate în ultimii ani. 

Acestui tip de cercetare, Revista noastră propune un subdomeniu nou – Neuroștiința. Până acum câțiva ani era greu de explicat publicului larg, educat în Europa și Statele Unite, fundamentul spiritual al KARATE TRADIȚIONAL. Cercetările din Neuroștințe din ultimi ani și tehnologia cu rezonanță magnetică nucleară, în special, au oferit de curând date potrivit cărora principiile spirituale și fizice – de acțiune și mișcare ale Tradiției sunt explicabile și corecte din punct de vedere științifc. Metodele și teoriile euro-americane ale științei contemporane de vârf au arătat, între altele, că, de fapt, efciența mișcării și explozia loviturii pe care o predau senseii în dojo nu au legătură în primul rînd cu activitatea musculară, ci cu activitaea creierului: mușchii pot fi cei ai unui mare atlet, dar, dacă Mintea nu coordonează în timpi de milisecunde toate părțile corpului în momentul și accelerația maximă a dinamicii fecăreia, nu se poate genera nici Kime, nici vibrația loviturii și nici explozia pentru care se pregătesc practicanții de KARATE TRADIȚIONAL.

Să arate și să explice autorităților cum KARATE TRADIȚIONAL creează valori individuale și sociale pentru formarea cărora se pun la dispoziție fonduri de cercetare-dezvoltare prin programe ale Uniunii Europene.
KARATE TRADIȚIONAL creează valori și abilități pe care sistemul educațional le caută cu disperare pentru tineri: încrederea în sine, curajul, abilitatea de a evita și gestiona situații conflictuale, capacitatea mare de reziliență (refacere, revenire după un eșec). KARATE TRADIȚIONAL poate f domeniu de scriere de proiecte pentru fonduri de cercetare-dezvoltare naționale și europene sau internaționale.

Federația Română, Federația Europeană sau Federația Internațională de KARATE TRADIȚIONAL, alături de cluburi sau asocieri și consorții de cluburi de KARATE TRADIȚIONAL pot deveni benefciarii care aplică direct sau parteneri ai unor universități și institute de cercetare în depunerea de aplicații pentru proiecte europene și internaționale. 

Există linii de fnanțare speciale pentru proiecte de dezvoltare personală dedicate tinerilor de diferite vârste iar KARATE TRADIȚIONAL ar putea oferi în această competiție de proiecte ceva total diferit și instructiv-util, comparativ cu aplicațiile obișnuite legate de dezvoltarea personală.
Programele fnanțate de UE cu privire la persoanele de vârsta a treia ar fi un alt domeniu de accesare pentru care credem că federația și cluburile românești și europene pot crea programe de studiu și aplicații pentru fnanțare.

INVITAȚIE CĂTRE SENSEII ȘI PRACTICAȚII DE KARATE AI FEDERAȚIEI NOASTRE. 
Lista activităților relevante și utile pentru dezvoltarea Tradiției din Karate-Do este, desigur, deschisă. Încheiem declarația noastră de principii INVITÂND SENSEII ȘI PRACTICANȚII DE KARATE TRADIȚIONAL la propuneri, proiecte care să ducă la dezvoltarea disciplinei Karate Tradițional.

Profilurile de Campion din acest număr reprezintă un început pentru proiectul de promovare a Karate Tradițional românesc. Ele pot fi însoțite de Profil de Sensei, de articole speciale de prezentare a cluburilor și activităților acestora, alături de orice alt tip de articole, opinii, studii propuse de membrii Federației noastre ori ai federațiilor din orice altă țară, instituții sau iubitori ai disciplinei Karate Tradițional.

Orice propunere este binevenită.
Vă mulțumim pentru atenția acordată.
Redacția

Gichin Funakoshi

Hidetaka Nishiyama

Vladimir Jorga

Ilija Jorga

Dan Stuparu

Sponsorizează

Alege clubul cu care dorești să intri în contact sau discută direct cu Federația Română de Karate Tradițional.

Înscriere club

Înscrie-ți clubul pe Harta Karate-ului Tradițional din România. Clubul trebuie să fie acreditat și afiliat FRKT/ETFK/ITKF.

Postează info

Trimite-ne un eveniment, antrenament sau articol despre Karate Tradițional și noi îl vom publica.

Contact

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ne contactezi.